Wat kost een droger per keer?

We kunnen ons voorstellen dat u de vraag ‘wat kost een droger per keer?’ wel eens gesteld hebt. De kosten van het gebruik van een wasdroger zijn afhankelijk van een aantal factoren. Hierbij kunt u denken aan de verschillende soorten drogers, maar ook aan verschillende energielabels. Laten we beginnen met de verschillende drogers die er zijn. Er bestaan warmtepompdrogers, condensdrogers en luchtdrogers. Bovendien bestaan er in de eerste categorie wasdrogers met verschillende energielabels, zoals A+++, A++ en A+. In dit blogartikel gaan we verder in op de werking van de verschillende drogers en de kosten van het gebruik van een wasdroger.

Kosten van een wasdroger per keer

Hoe zuiniger de droger is, des te hoger is de aanschafprijs. Echter betekent goedkoop in het geval van wasdrogers, duurkoop. Zo bedragen de kosten van het laten draaien van een condensdroger of luchtdroger per keer ongeveer € 1,31. Een warmtepompdroger gebruikt slechts 50% van de energie die een condensdroger of luchtdroger gebruikt, wat neerkomt op ongeveer € 0,65-, per droogbeurt. Het is dus verstandiger om te kiezen voor een warmtepompdroger, omdat u het hogere aanschafbedrag ruimschoots terugverdient dankzij het lagere energieverbruik. Wanneer u kiest voor een warmtepompdroger met het meest energiezuinige label, kunt u maar liefst tot wel € 75-, per jaar aan energiekosten besparen.

Kosten van het gebruik van een droger

In veel huishoudens staat hij: de wasdroger. Een droger is gemakkelijk in gebruik en zorgt ervoor dat het doen van de was een stuk gemakkelijker en sneller wordt. Niet zo gek dus, dat een wasdroger door velen standaard gezien wordt als onmisbaar witgoed. Echter brengt een droger niet alleen efficiëntie en gemak, maar ook kosten met zich mee. Er is immers veel energie nodig om ervoor te zorgen dat de was droog wordt. Doordat de verwarming plaatsvindt in het verwarmingselement, verbruikt een wasdroger veel energie. Van alle huishoudelijke apparaten die we kennen, gebruikt de wasdroger zelfs de meeste energie. Genoeg reden dus om te onderzoeken wat het per type per keer kost. We maken onderscheid tussen de volgende soorten wasdrogers:

Warmtepompdroger

Het is allereerst van belang om te begrijpen hoe een warmtedroger werkt. De pomp in een warmtepompdroger maakt het koelmiddel vloeibaar. Bij dit proces komt warmte vrij, waardoor er warme lucht in de trommel komt en je wasgoed droog wordt. Er komt vochtige lucht van de kleding af, die de warmtepompdroger vervolgens weer koelt. De ontstane condens belandt in de condensbak, maar de droge lucht wordt hergebruikt als de energie voor de pomp. Daardoor verbruikt een warmtepompdroger voor een nieuw programma veel minder energie.

Condensdroger

Een condensdroger beschikt over een verwarmingselement, dat heet wordt bij elke droogbeurt. Op deze manier wordt de vochtige lucht uit je kleding gehaald en afgevoerd. Vervolgens vangt de condensbak de vochtige lucht op. Deze bak moet je af en toe wel legen, anders raakt hij vol. Als jij je droger op de waterafvoer aansluit, is het legen van de condensbak natuurlijk niet nodig.

Luchtdroger

Een luchtdroger heeft het meest snelle droogresultaat doordat deze een hoge temperatuur bereikt, daardoor is de luchtdroger dan ook de duurste variant.

Tips voor besparen voor gebruik van de wasdroger

We geven graag een aantal tips die bijdragen aan een lager energieverbruik van de droger:

  • Vul de droger maximaal. Het verbruik per kg was is namelijk minder wanneer hij goed gevuld is
  • Maak regelmatig het filter schoon, zodat het energieverbruik niet toeneemt. Ook wordt de kans op brand kleiner
  • Laat de was niet te lang in de wasdroger zitten
  • Zit er een Eco-knop op de droger? Gebruik die in plaats van het standaard programma. Het programma duurt dan wel langer, maar de was kost een stuk minder stroom
  • Is het lekker weer? Droog de was dan buiten, aan de waslijn. Wanneer het een beetje waait en de temperatuur aangenaam is, droogt de was snel
  • Laat de wasmachine op een hoog toerental centrifugeren. Op deze manier is de was minder vochtig wanneer het uit de wasmachine komt

Meer weten over het verbruik van een droger?

Nu weet u precies welke wasdroger in verbruik het meest kostbaar is, maar ook wat het gebruik van een droger per keer kost. Heeft u een vraag over de kosten van het gebruik van een wasdroger, of wenst u advies tijdens de aanschaf van een droger? Neem gerust contact op door uw vraag en contactgegevens achter te laten in het contactformulier. Vervolgens komen we zo snel mogelijk bij u terug.

Of bekijk de wasdrogers in het assortiment van Wasgigant en kies de droger die het best bij uw situatie past.

Meer berichten

De waardering van www.wasgigant.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 1623 reviews.