Hoeveel stroom en water verbruikt een wasmachine?

Dat wasmachines een flinke hoeveelheid stroom en water verbruiken weten we allemaal wel, maar hoeveel verbruiken ze precies? En hoe groot zijn de verschillen in energieverbruik tussen bepaalde wasmachines en energielabels? In dit artikel leggen we niet alleen uit hoeveel water (gemiddeld 60 liter per wasbeurt) en stroom wasmachines (gemiddeld 2500 tot 3000 Watt per beurt) verbruiken, maar óók hoe jij kunt besparen op je energierekening. Lees dus vooral verder!

Hoeveel verbruikt een wasmachine aan stroom?

Een wasmachine verbruikt gemiddeld 2500 tot 3000 Watt per wasbeurt. Het energie- of stroomverbruik van huishoudelijke apparaten wordt doorgaans uitgedrukt in kWh (1000 Watt = 1 kWh), kort voor kilowattuur. Hoe hoger deze waarde, hoe hoger het verbruik en dus hoe hoger de energierekening. Er zijn grote verschillen tussen wasmachines wanneer het aankomt op stroomverbruik. Zo zijn er oudere of tweedehands wasmachines die jaarlijks 194 kWh per jaar verbruiken, terwijl zuinigere machines slechts de helft – zo’n 99 kWh – verbruiken. Om dit verschil in perspectief te plaatsen: bij de huidige energieprijzen (oktober 2022) komt dit neer op een verschil van zo’n €70 per jaar.

En wat is het waterverbruik?

Gemiddeld genomen verbruikt een wasmachine zo’n 60 liter per wasbeurt, uiteraard afhankelijk van de specifieke wasmachine en het gekozen programma. Sommige exemplaren, doorgaans de duurdere machines, zijn voorzien van verschillende waterbesparende oplossingen, waardoor ze aanzienlijk minder water verbruiken.

Beide terug te vinden op het energielabel

Zowel het energieverbruik als waterverbruik zijn aangegeven op het energielabel. Hoeveel de wasmachine aan stroom verbruikt vind je terug op de bovenste helft van het label. Er zijn in totaal zes energieklassen, waarvan klasse ‘A’ de meest zuinige is:

  • Energieklasse A: 99 kWh
  • Energieklasse B: 114 kWh
  • Energieklasse C: 130 kWh
  • Energieklasse D: 152 kWh
  • Energieklasse E: 172 kWh
  • Energieklasse F: 194 kWh

Op het label staat niet alleen aangegeven in welke energieklasse die wasmachine valt, maar ook hoeveel de machine precies verbruikt. Deze informatie vind je direct onder de ‘halve piramide’ van de energieklassen. Let op: dit is het jaarlijkse verbruik als je uitsluitend het zuinige ‘Eco 40-60’ programma gebruikt. Het daadwerkelijke verbruik kan dus hoger liggen.

Rechtsonder op het label, onder het icoontje van het kraantje, vind je het jaarlijkse waterverbruik van die specifieke wasmachine. In tegenstelling tot het stroomverbruik van de wasmachine wordt het waterverbruik uitgedrukt in “liter per wasbeurt” in plaats van het jaarlijkse verbruik.

Onze tips voor zuiniger wassen

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt besparen op het water- en stroomverbruik van je wasmachine. Zo spaar je het klimaat én je portemonnee.

1. Kies een wasmachine met energielabel A

Het makkelijkste is om een wasmachine te kiezen met energielabel A. Deze is in aanschaf weliswaar wat duurder, maar op de lange termijn bespaar je zo juist geld. In het aanbod van Wasgigant vind je verschillende wasmachines met energielabel A.

2. Maak gebruik van eco-wasprogramma’s

De eco-wasprogramma’s verbruiken aanzienlijk minder stroom en water. Maak hier dus vooral gebruik van!

3. Lagere temperatuur & langer wassen

Niet elke wasje hoeft op 40 graden of meer te worden gedaan. Wees kritisch en zet de temperatuur niet onnodig hoog. Hetzelfde geldt voor de ‘extra korte’-programma’s. In tegenstelling tot wat veel mensen denken verbruiken deze programma’s juist meer stroom. Gebruik ze daarom alleen als je echt niet anders kan.

4. Minder wasjes draaien

Was altijd met een volle trommel. Heb je nog niet genoeg vieze was om de wasmachine helemaal te vullen? Wacht dan nog een paar dagen met de was draaien.

5. Centrifugeren

Het centrifugeren verbruikt veel energie. Kan je je was ook buiten drogen? Dan kan de centrigufestand echt wel een tandje lager. Dat scheelt bovendien een hoop herrie.

Meer berichten

De waardering van www.wasgigant.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 1623 reviews.